Webdesign

Webdesign, tervezés kivitelezés

Másodlagos tevékenységünk a honlapkészítés után a webdesign, hiszen a két webes kifejezés szoros kapcsolatban áll egymással az internetes tervezés másszóval design és web készítés területén.

WEBDESIGN

Bevezető

A webdesign grafikai prezentáció és tervezés az interneten megjelenő weboldal vagy honlap formájában. A maga módján kifejezetten alkalmazott grafika, legalább annyira, mint egy újság, szórólap esetleg meghívó tervezése. A legelső webdesignerek programozók és HTML szakemberek voltak a korai 1990-es években. Jelenleg a legtöbb webdesigner rendelkezik valamely grafikai ismerettel, vagy maga is végzett grafikus, művészeti, alkalmazott grafikai, nyomdai háttérrel. Sok web designer rendelkezik átfogó ismeretekkel, mind az Adobe Flash, a Photoshop és az Illustrator területén, mivel egyre inkább követelmény e szakmában a multifunkcionalitás.

Történet

A HTML elemeket eredetileg a dokumentum struktúrájának és tartalmának definiálására tervezték. A dokumentumok tartalmának elhelyezését, a megjelenítést teljes egészében a böngészőre bízták, anélkül, hogy járulékos formázó elemeket használnának. Ez megfelelő volt abban a tudományos környezetben, amelyben először elkezdték használni a webet, hiszen a tudományos kutatók és műszaki szakemberek sokkal inkább a dokumentum tartalmában, sem mint azok megjelenési formájában voltak érdekeltek.

A web felhasználói körének kiszélesedése következtében azonban a felhasználók körében egyre nagyobb igényként jelentkezett a dokumentumok minőségi megjelenése, a dokumentum szerzője által specifikálható módon. Ezt kielégítendő a két vezető böngésző gyártó újabb és újabb, a megjelenést vezérlő formázó elemmel és jellemzővel bővítette a HTML specifikációt, amint böngészőik egy újabb változatával megjelentek.

A W3C a HTML nyelv 4.0 változatától kezdve a HTML oldalak formázására, azaz a megjelenítés, tágabb értelemben prezentáció specifikálására (a képernyőn, nyomtatásban, beszéd formájában :lásd hang és beszédszintetizátorok stb) a stíluslapok, használatát javasolja.

A Flash

A flash a Macromedia Flash által kiadott szoftver; kiterjesztése: .SWF Maga az SWF formátumot tehát más szoftverek is képesek létrehozni, de csak a flash lejátszóban fut. Kezdetben vektoros rajzprogramnak indult, majd programnyelve az Actionscript segítségével a webdesign egyik legdinamikusabb eszközévé vált. Ma már mind a nyelv, mind a lejátszó igen előrehaladott állapotában van (platformfüggetlen Flash player és az Actionscript).

Előnyei:

 • látványosan interaktív, moziszerű struktúrát, hatékony, egyben dinamikus multimédiatartalmat és alkalmazásokat hozhat vele létre a szerző
Hátrányai:
 • ha a gépen amely a webet böngészi nincs flash lejátszó, a felhasználóhoz nem jut el az információ amit a flash tartalmaz
 • éppen, mert lenyűgöző eredményeket lehet vele elérni a prezentációban, sokan érdeklődnek iránta, de ha nincsenek előzetes programozói ismeretek az Actionscript nem kimondottan átlátható programnyelvnek tűnik
 • A szép honlap és a működő honlap

  Egy hatékony weboldal design-ját úgy kell megtervezi és megvalósítani, hogy egyensúlyban legyen a HTML-formátumú szövegek és a grafikák aránya. A személyes, illetve a portfólió oldalakon kívül a honlapnak elsősorban a látogató igényeit kell kielégítenie. Egy oldal lehet alul-, de a másik végletbe esve túldesign-olt is. Olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint az átláthatóság, a jó navigáció, sok szöveges tartalom esetén az olvashatóság, az on-line marketinget figyelembe véve pedig ide sorolható a márkázás, a közvetlen értékesítés, a fogyasztók megtartása, bizalom, és egyszerű kommunikáció. Az oldalnak továbbá mind megjelenésében, mind tartalmilag hitelesnek kell lennie.

  A leggyakoribb web design hibák

  Hogy egy design minden szempontból sikeres legyen, az ügyfél, a designer és a felhasználó jó érzéssel távozzon a honlapról, elsősorban a célját kell, hogy teljesítse. Más és más kritériumok merülnek fel egy céges site tervezésénél és egy on-line galéria esetében, de vannak apró hibák, amik közös jellemzők a webes megjelenítésnél.

  Túl sok reklám
  A honlapok alapvető rendeltetése, hogy az oldalak tartalomjegyzékét megmutassa, az érdeklődést felkeltse, és esetleg más hasonló témájú honlapok felé irányítsa a látogatót. A honlap azonban mégsem tárgymutató és nem egy gigantikus hirdetőfal. A reklám eszköze, hogy magára irányítja a figyelmet, és sok banner, reklámcsík stb. esetén maga a tartalom vész el, főleg ha minden egyformán hangsúlyos. Megjegyzendő, hogy általában animációkkal szokták ezt a hangsúlyozást megoldani, mert a mozgás a periférikus látására erős hatással van és bevonzza a tekintetet. Ez hosszú távon zavaró lehet, a felhasználó nem kapja meg az olvasáshoz, befogadáshoz szükséges nyugalmat.

  A betűk
  A szövegnek olvashatónak kell lennie. Zavaró a túl kicsi, és a szövegtestben a túl nagy betűméret. Különleges betűtípusokat több szempontból sem éri meg font-ként alkalmazni, megeshet, hogy nem lesz képes a kliens gépe megjeleníteni és a fejlécen, stb. kívül zavaró is lehet, gyengíti a professzionalitást.

  Flash intró
  A célja az lenne, hogy látványos klip segítségével felkeltsük a látogató kíváncsiságát, aki ezáltal beljebb lép és több időt is tölt a honlapon. Ezzel szemben tapasztalat, hogy kevesen nézik végig, időrablásnak tekintik főleg ha gyengén van elkészítve. Leginkább a filmes és más látványos vizuális témával foglalkozó oldalakon lehet hasznos. Ajánlott ellátni a következő két funkcióval: a „skip”- tehát a mozi átugrásának lehetősége, amivel rögtön a belső tartalomra kerül és a hang lekapcsolása. A keresőoptimalizálásnál szintén gondot okozhat, hogy az intro oldalak nem tartalmaznak kulcsszavakat, hanem általában csak egy linket, néha egy kereszthivatkozást.

  Linkek
  A HTML egyik legfontosabb sajátossága, hogy a dokumentumokat nem lineáris módon az elejétől a végéig kell elolvasni, hanem a szerzők csoportosíthatják, egymáshoz rendelhetik a dokumentumokat, amelyben kapcsolatot definiálhat az egyes dokumentumokon belül és között. Célszerű a honlapról külső tartalomra mutató linkek eltérő jelzéssel történő megvalósítása, a fő és almenük jól látható hierachikus rendezése. Ugyanígy hibának számítanak a törött linkek, amelyek nem vezetnek sehová, az általuk célzott tartalom már elmozdult, vagy megszünt. Jelölni kell az E-mail kapcsolattartást szolgáló linkeket is.

  A kereső optimalizálás
  Talán mind közül a legnagyobb hiba, amit a designerek ill. a szerzők/tulajdonosok gyakran elkövetnek az, hogy a kereső gépekre történő optimalizálásra csak utólag gondolnak. Itt különösen problémát jelenthet a flash tartalom, főleg ha a honlap egésze flash alapú.

Legutóbbi munkáink

Honlapkészítés

www.hawaiijetsports.com

honlapkészítés referencia képekPacific Jet Sports Inc. honlapjának teljeskörű elkészítése, grafikai tervezéssel, programozással.

további referenciák...

Honlap felületterv készítés, RTML

www.arearugoutlet.com

honlapkészítés referencia képek - arearugoutlet.comAmerikai Yahoo! StoreTM oldal HTML konvertálása és RTML programozása.

további referenciák...
© VargaBetű Bt. Minden jog fenntartva. Honlapkészítés, webdesign

websas.hu
Google PageRank
Magyar Honlap Linkek Hun-Web Linkek